Oh Runaway Searching for what's inspiring in life

Hur får man ihop en resa till Trolltunga?

 
Flera har frågat så jag tänkte att jag passar på att göra ett inlägg om det så kanske fler blir inspirerade att åka till denna fantastiska plats som jag besökte förra sommaren. 
 
 
Hur tar man sig dit? Eftersom jag bor i Stockholm bokade jag ett tåg från Stockholm till Oslo. Därefter får man ta en buss för att komma fram till Odda som är närmsta "stortstad" till Trolltunga, som ju ligger uppe bland bergen. Det går inga tåg i närheten och närmsta flygplats är Bergen som ligger en bra bit bort. Räkna med att bussen är rätt dyr (precis som allt annat i Norge, där en fryspizza på en vanlig matbutik kan gå för upp till 100 NOK) och det går bra att betala med kontanter på själva bussen. Jag tror att jag fick betala runt 600 NOK för en enkel. Bussturen tar runt 6 timmar. Se till att paxa fönsterplats för naturen utanför är spektakulär. 
 
När du ska på bussen tar du Haueliekspressen från Oslo Central till Odda. 
 
 
I Odda går det lokala bussar mot Skjeggedal där rutten börjar. Se till att ha lite norska mynt på dig för att betala bussturen dit som går på en kvart. Sitt inte vid fönstret om du är höjdrädd. 
 
 
Hur löser jag boende? I mitt fall lyckades jag bo hos mina släktingar i Oslo och pappan i den familjens farföräldrar i Odda. Så där löste sig allting väldigt smidigt och billigt. Eftersom Norge är ett skitdyrt land är det värt att kolla upp youth hostels, vandrarhem, airbnb och coachsurfingsmöjligheter i Oslo. I Odda är utbudet inte lika brett och det finns möjlighet att bo på camping där man har tillgång till dusch (alltid värt att känna sig fräsch innan man ger sig iväg på en stor tur) för en liten summa. Uppe på bergen rekomenderar jag varmt att man tar med sig tält och stannar en natt. Är man riktigt hurtig klarar man absolut rutten Skjeggedal - Trolltunga på mindre än en dag, men har man väl tagit sig upp dit är det värt att stanna ett tag. Det finns en liten stuga där man kan sova över natten, men den var upptagen när vi var där så jag rekomenderar inte att man satsar allt på det kortet så att säga. 
 
 
 
Mat? Hedda hade med sig trangiakök vilket jag varmt rekomenderar. Vi hade köpt med oss nudlar, bönor, te, choklad, kakor och Hedda hade också köpt beef jerkey för att få sitt livsnödvändiga kött. I efterhand har jag lärt mig två saker: 1) att ta med sig te eller dylikt så att en kan ta sig en varm kopp av nått gott är guld värt när man är trött och lite kall. 2) Köp med dig mer choklad än vad du tror att du behöver. 
 
I Oslo fick vi mat av familjen vi bodde hos och det fantastiska pensionärsparet i Odda lagade mat åt oss och tog hand om oss som om vi var deras egna barnbarn. Jag rekomenderar er dock att köpa på er lite mat i Sverige (typ nudlar, godis, bars osv) eftersom det är så dyrt i Norge. 
 
Hur mycket kostade det? 
Tåg Sthlm-Oslo t/r: ca 1000 kr
Buss Oslo-Odda t/r: ca 1200 kr 
Buss Odda-Skjeggedal t/r: ca 40 kr
 
Utöver det lär matkostnader och kostnader för boende variera. 
 
 
Obs! För att komma upp på själva platån där vandringsleden mot Trolltunga börjar behöver man gå upp för en helvetestrappa. Lite extra jobbigt blir det med tjocka vandringskor och en tung ryggsäck. Trappan tar för övrigt inte slut vid kröken utan fortsätter ytterligare en liten bit. Det finns givetvisa flera vandringstigar upp, men när vi först kom dit var det lite oklart hur man kom upp så vi antog bara att man skulle gå upp för trappan. På vägen tillbaka kom vi dock in på en stig som ledde till en stig som gick ned för berget istället för till trappan. Det känns lite farligt faktiskt. Trappan heter för övrigt Mågelibanen och är en gammal bergsbana som fraktat upp folk på berget men idag inte är i bruk. Var mentalt förberedda! Det är en jävla fysisk utmaning. 
 

Muir Woods

 
Jag visste inte det, men vattnet utanför norra Kaliforniens kust är fruktansvärt kallt. Kallt som i att bada i Sverige i slutet av maj. Så för mig blev det inte mer än att doppa tårna när vi besökte Stinson Beach norr om San Francisco (där det dessutom varnades för vithajar, men det trodde inte mina amerikanska vänner på). 
 
 
Sen åkte vi längs Highway 1, med Tame Impala på i bakgrunden, mot Muir Woods. 
 
 
(Här ligger det) 
 
 
Där mötte vi gigantiska redwoodträd, löv som luktade kardemumma, rådjur, stockar över stigar och ormbunkar. 
 
 
Jag gick mest tio meter bakom mitt sällskap och fotade, kollade, luktade, blev hänförd osv i all oändlighet. 
 
 
 
Det resulterade delvis i så många bilder på två ryggsäckstäckta ryggar, men det känns som ett helt okej pris att betala för att få smyga lite bakom och vara långsam och "jobbig". 
 
 
Sen sipprade den låga kvällsolen in mellan trädens stammar och jag fick ta några motljusbilder för att försöka fånga det vackra ljuset. Efter det åkte vi till in n out och köpte vegetariska hamburgare och fantastiska pommes. Är ni i Kalifornien, åk dit istället för McDonalds när ni vill ha billiga hamburgare! 
 
Något jag tyckte sög, och som också var en intressant kontrast mot att besöka en nationalpark i Sverige, var att vi behövde betala för att besöka parken. Väl inne hänvisades man till att enbart gå på specifika stigar. Allt kändes övervakat och inte alls som att gå ut i en nationalpark i Sverige och slå upp ett tält lite där man känner för det. Trots det var det en fantastisk upplevelse! 
Min profilbild

Julia

Stockholm

To startpage

Subscribe

Seasons