Oh Runaway Searching for what's inspiring in life

Hur får man ihop en resa till Trolltunga?

 
Flera har frågat så jag tänkte att jag passar på att göra ett inlägg om det så kanske fler blir inspirerade att åka till denna fantastiska plats som jag besökte förra sommaren. 
 
 
Hur tar man sig dit? Eftersom jag bor i Stockholm bokade jag ett tåg från Stockholm till Oslo. Därefter får man ta en buss för att komma fram till Odda som är närmsta "stortstad" till Trolltunga, som ju ligger uppe bland bergen. Det går inga tåg i närheten och närmsta flygplats är Bergen som ligger en bra bit bort. Räkna med att bussen är rätt dyr (precis som allt annat i Norge, där en fryspizza på en vanlig matbutik kan gå för upp till 100 NOK) och det går bra att betala med kontanter på själva bussen. Jag tror att jag fick betala runt 600 NOK för en enkel. Bussturen tar runt 6 timmar. Se till att paxa fönsterplats för naturen utanför är spektakulär. 
 
När du ska på bussen tar du Haueliekspressen från Oslo Central till Odda. 
 
 
I Odda går det lokala bussar mot Skjeggedal där rutten börjar. Se till att ha lite norska mynt på dig för att betala bussturen dit som går på en kvart. Sitt inte vid fönstret om du är höjdrädd. 
 
 
Hur löser jag boende? I mitt fall lyckades jag bo hos mina släktingar i Oslo och pappan i den familjens farföräldrar i Odda. Så där löste sig allting väldigt smidigt och billigt. Eftersom Norge är ett skitdyrt land är det värt att kolla upp youth hostels, vandrarhem, airbnb och coachsurfingsmöjligheter i Oslo. I Odda är utbudet inte lika brett och det finns möjlighet att bo på camping där man har tillgång till dusch (alltid värt att känna sig fräsch innan man ger sig iväg på en stor tur) för en liten summa. Uppe på bergen rekomenderar jag varmt att man tar med sig tält och stannar en natt. Är man riktigt hurtig klarar man absolut rutten Skjeggedal - Trolltunga på mindre än en dag, men har man väl tagit sig upp dit är det värt att stanna ett tag. Det finns en liten stuga där man kan sova över natten, men den var upptagen när vi var där så jag rekomenderar inte att man satsar allt på det kortet så att säga. 
 
 
 
Mat? Hedda hade med sig trangiakök vilket jag varmt rekomenderar. Vi hade köpt med oss nudlar, bönor, te, choklad, kakor och Hedda hade också köpt beef jerkey för att få sitt livsnödvändiga kött. I efterhand har jag lärt mig två saker: 1) att ta med sig te eller dylikt så att en kan ta sig en varm kopp av nått gott är guld värt när man är trött och lite kall. 2) Köp med dig mer choklad än vad du tror att du behöver. 
 
I Oslo fick vi mat av familjen vi bodde hos och det fantastiska pensionärsparet i Odda lagade mat åt oss och tog hand om oss som om vi var deras egna barnbarn. Jag rekomenderar er dock att köpa på er lite mat i Sverige (typ nudlar, godis, bars osv) eftersom det är så dyrt i Norge. 
 
Hur mycket kostade det? 
Tåg Sthlm-Oslo t/r: ca 1000 kr
Buss Oslo-Odda t/r: ca 1200 kr 
Buss Odda-Skjeggedal t/r: ca 40 kr
 
Utöver det lär matkostnader och kostnader för boende variera. 
 
 
Obs! För att komma upp på själva platån där vandringsleden mot Trolltunga börjar behöver man gå upp för en helvetestrappa. Lite extra jobbigt blir det med tjocka vandringskor och en tung ryggsäck. Trappan tar för övrigt inte slut vid kröken utan fortsätter ytterligare en liten bit. Det finns givetvisa flera vandringstigar upp, men när vi först kom dit var det lite oklart hur man kom upp så vi antog bara att man skulle gå upp för trappan. På vägen tillbaka kom vi dock in på en stig som ledde till en stig som gick ned för berget istället för till trappan. Det känns lite farligt faktiskt. Trappan heter för övrigt Mågelibanen och är en gammal bergsbana som fraktat upp folk på berget men idag inte är i bruk. Var mentalt förberedda! Det är en jävla fysisk utmaning. 
 

Comments

By Beatrice

Alltså, TACK! Funderade förra sommaren när du la upp videon hur man ens tog sig dit och hur långt man behöver gå, osv, osv. Det hade ju varit så häftigt att kunna ta sig upp dit någon gång!

Svar: Varsågod :) Klart du ska dit! En resa upp i bergen i Norge måste man göra innan man dör och Trolltunga är en fantastisk vacker plats. Inte heller alltför svår vandringsled dit
Julia

Published 2015-08-19 14:08:31

By Beatrice Hallberg

Tänkte bara säga att jag kände igen en av bilderna från det här inlägget på en annan sida, men ditt namn finns ingenstans. Här om du vill kolla upp det:Tänkte bara säga att jag kände igen en av bilderna från det här inlägget på en annan sida, men ditt namn finns ingenstans. Här om du vill kolla upp det: http://www.thehits.co.nz/random-stuff/science-has-confirmed-its-okay-to-spend-all-your-money-on-travel/

Vet liksom inte hur du känner inför att folk sprider dina bilder hur som helst! Kram!

Svar: åh tack! det är inte första gången någon har hittat den bilden utan att mitt namn nämnts vilket suuuuger. Dock har jag mig själv att skylla eftersom jag laddade upp den på www.unsplash.com som är en hemsida för gratis stockphotos, vilket ger dem rättigheten att publicera lite hur som helst. Den har iaf fått över 80 000 nedladdningar och många har mailat och frågat om projekt osv vilket är jättekul, men lite irriterad blir man ju när sånt här händer. tack!
Julia

Published 2015-08-26 10:05:41

By ellosaurus.blogg.se

ÅH TACK!!!! Detta är det bästa. ska verkligen samla pengar o se till att ta mig dit och tack igen!!!!

Published 2015-09-16 22:10:06

By ellosaurus.blogg.se

åh kom på en grej till, hade du med dig din systemkamera? eller vad har du fotat med? Och vad skulle du rekommendera?

Svar: Ingen fara :) Jag hade med systemkamera. Det blir såklart lite extra vikt men jag tyckte alla gånger att det var värt att släpa på den :)
Julia

Published 2015-09-16 22:13:15

New Comment


Won't be publishedMin profilbild

Julia

Stockholm

To startpage

Subscribe

Seasons